Stiftelsen Fritt Ord

Stiftelsen Fritt Ords fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge. Fritt Ord støtter også andre sider ved norsk kultur, og bidrar i særlige tilfeller til å fremme ytringsfriheten i andre land. Stiftelsen deler ut Fritt Ords Pris og Fritt Ords Honnør, og gir direkte støtte til særskilte prosjekter, etter søknad eller av eget tiltak. De vedtektsfestede formål støttes med ca. kr 100 mill. årlig, og det bevilges støtte til mer enn 1000 ulike prosjekter hvert år. Stiftelsen Fritt Ord forvalter midler til prosjekter innen fire programområder:

* Stipend og undervisning. Folkestyret bygger på at unge mennesker får del i samfunnsdebatt og kunnskap om ytringsfrihetens betydning. Å stimulere til velbegrunnede oppfatninger, meningsutveksling og åpenhjertig tale og samtale er derfor en nøkkeloppgave. Tiltak for å forsterke denne siden av skoleaktivitetene og annet ungdomsrettet arbeid kan være vel egnet til å skape engasjement for ytringsfriheten og kunnskap om dens vilkår. En viktig del av dette området er Fritt Ords stipender til studenter ved høgskoler og universiteter.

* Kunst og kultur. Viktige gjennombrudd for ytringsfriheten har ofte skjedd gjennom kunsten og den allmenne kulturdebatten. Fritt Ords formål dekker kulturtiltak som primært gjør bruk av ordet. I denne sammenheng vil det særlig si støtte til resonnerende kataloger, tiltak for meningsutveksling og tverrkulturell dialog i forbindelse med kunstuttrykk, debatt om kulturpolitikk.

* Medier og demokrati. Hva slags mediestrukturer fremmer demokrati og ytringsfrihet? Mediene er både sentrale informasjonskilder og potensielle organer for allsidig ordskifte. Kunnskap om medieutviklingen og dens samfunnsmessige konsekvenser, ærgjerrig programproduksjon og alternativ organisering beriker kulturmiljøet og aktualiserer samfunnsdebatten. Programområdet ”Medier og demokrati” berører en rekke vitale forutsetninger for utfoldelsen av ytringsfrihet.

* Informasjon og offentlig debatt. Tilgjengelig dokumentasjon og allsidig, oppdatert kunnskap er avgjørende forutsetninger for god offentlig debatt. Markedsmekanismen alene sikrer ikke slik tilgjengelighet, og mange verdifulle kunnskaps- og debattinitiativer trenger annen finansiering for å kunne bli gjennomført. Bøker, dokumentarfilmer, seminarer, konferanser bestemmer i høy grad kunnskapsnivået i samfunnet og er samtidig fora for levende ordskifte.

Fritt Ord gir stipender til studenter ved journalist- og medieutdanningene på høgskoler og ved
medie-, menneskerettighets- og samfunnsfag på universiteter. Stipendene er øremerket studenter som aktualiserer spørsmål innenfor ytringsfrihet, menneskerettigheter og demokratiutvikling. Undervisningsinstitusjonene lyser selv ut stipendene og foretar innstillinger av de innsendte søknadene og prosjektbeskrivelsene, som deretter sendes til styret i Stiftelsen Fritt Ord for en endelig godkjennelse.

Stipender ved høgskoler:

Avdeling for TV-fag og Den norske filmskolen ved Høgskolen i Lillehammer.

Institutt for journalistikk og mediefag ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Institutt for menneskerettigheter, religion og samfunnsfag ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

Avdeling for mediefag ved Høgskolen i Volda.

Master i global journalistikk ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen.

Stipender ved universiteter:

Senter for journalistikk ved Nord Universitet.

International Environment and Development Studies (Noragric) ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Fakultet for samfunnsvitenskap ved Universitetet i Agder.

Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

Senter for menneskerettigheter, Institutt for statsvitenskap og Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Institutt for medie-, kultur og samfunnsfag ved Universitetet i Stavanger.

Bachelor i medieproduksjon og masterprogrammene: Indigenous Studies, Peace and Conflict Transformation, Visual Cultural Studies ved Universitetet i Tromsø.

Institutt for kunst- og medievitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

Studenter som ikke er knyttet til noen av universitetene/høgskolene i oversikten, men som arbeider med masteroppgaver med spesiell relevans for Fritt Ords formål, kan søke midler i Fritt Ords ordinære søknadsrunder.

Fritt Ord gir også støtte til journalistprosjekter, blant annet kritikerstipend, studiestipend og enkeltstående prosjekter. Et journaliststipend, the Preben Munthe Fellowship, utlyses årlig og gir en journalist bosatt i Norge anledning til å studere ved Reuters Institute for the Study of Journalism, Universitetet i Oxford i ett semester.

Vil du søke på legatet? Kjøp Legathåndboken

Ønsker du å søke på dette legatet eller finne flere legater som passer for deg? Du finner nødvendig informasjon om søknadsfrist, søknadsprosedyre og kontaktinformasjon for dette legatet, samt over 2000 andre legater i Legathåndboken. Kjøp boken her