Norsk kulturråds støtte

HVA KAN FÅ TILSKUDD?
Norsk kulturfond skal styrke samtidens kunst- og kulturuttrykk, bevare, dokumentere og formidle kulturarv og gjøre kunst og kultur tilgjengelig for flest mulig.

•Kulturfondet skal stimulere den frie delen av kunst- og kulturlivet og bedre vilkårene for kunstnerisk produksjon og formidling.
•Kulturfondet gir i første rekke tilskudd til enkelttiltak og til forsøksvirksomhet på kunst- og kulturområdet. Prioritering av tiltakene skjer ut fra kunst- og kulturfaglig skjønn og de økonomiske rammene for Kulturfondet.

FASTE OMRÅDER.
Litteratur.
Det gis i hovedsak fire former for støtte på litteraturområdet: innkjøp av bøker under en av de seks innkjøpsordningene for litteratur og tegneserier, produksjonstilskudd til spesifiserte sjangre, støtte til litteraturfestivaler og prosjektstøtte. Under prosjektstøtten legges det særlig vekt på litteraturformidling, men det kan også søkes om tilskudd til skjønnlitterære bøker som av ulike grunner faller utenfor innkjøpsordningene. I tillegg kan det søkes om bidrag til tiltak som fører til økt kontakt mellom norske og minoritetsspråklige litterære miljøer.

Billedkunst og kunsthåndverk.
Tilskudd fra Norsk kulturfond skal bidra til å styrke bevisstheten om den visuelle kunstens betydning gjennom å bedre vilkårene for kunstneriske undersøkelser, produksjon, formidling og diskusjon. Utstillinger utgjør hovedkategorien prosjekter som mottar tilskudd, i tillegg viktige formidlingsarenaer som kunstfestivaler og kunstnerstyrte visningssteder. Seminarer, kunstfaglige publikasjoner og prosjekter innen kunst og ny teknologi er også prioriterte områder.

Musikk.
Tilskuddsordninger for det prosjektbaserte musikklivet er Kulturrådets viktigste oppgave på musikkområdet. Kulturrådet forvalter betydelige midler fra Norsk kulturfond til skapende og utøvede musikkvirksomhet, innspillingsprosjekter, konsertarrangører og musikkfestivaler. Kulturrådet skal også gjennom tilskudd bidra til utvikling av tverrfaglig og flerkulturell virksomhet, produksjon og formidling for barn og unge, og bidra til å dokumentere og tilgjengeliggjøre musikkarven i Norge.

Scenekunst / fri scenekunst.
Et av hovedmålene på scenekunstområdet er å legge til rette for eksperimentering, utforsking, nyfortolkning og samarbeid på tvers av uttrykksformer og sjangre. Gjennom Norsk kulturfonds tilskuddsordninger som støtter scenekunst, dans og dramatikk i ulike faser, fra forprosjekt til produksjon og formidling, skal Kulturrådet stimulere aktiviteten og mangfoldet i norsk scenekunst generelt og bedre betingelsene for scenekunsten utenfor institusjonene spesielt.

Kulturvern.
Kulturrådet arbeider for å stimulere ulike aktørers prosjektbaserte arbeid med bevaring, dokumentasjon og formidling av kulturer og levesett i Norge. Museene og arkivene er viktige aktører i kulturvernet, men det foregår også en omfattende aktivitet utenfor de etablerte institusjonene, der både profesjonelle og frivillige aktører utfører viktig prosjektbasert arbeid for økt kunnskap om historie, kunst og samfunnsliv i Norge. Kulturfondets prosjektmidler til kulturvern retter seg i hovedsak mot slike aktøre. En betydelig del av støtten går til formidling i form av utstillinger, dokumentarfilmer, fagbøker og biografier, men også viktige bevarings- og dokumentasjonstiltak mottar støtte.

Kulturbygg / rom for kunst.
Kulturrådet har som mål å bidra til å utvikle kunstens rolle og rom i offentligheten. Gjennom Rom for kunst-programmet vil Kulturrådet styrke og videreutvikle infrastruktur og arenaer for produksjon og formidling av profesjonell kunstnerisk virksomhet, innen billedkunst, scenekunst, musikk, litteratur og tverrkunstneriske uttrykk. Rom for kunst skal bidra til at det profesjonelle prosjektbaserte kunst- og kulturfeltet kan utvikle hensiktsmessig infrastruktur for produksjon, formidling og faglig utvikling. Særlig vil rom for kunst bidra til arenaer for nye uttrykksformer, tverrkunstnerisk praksis og tverrfaglig samarbeid, samt til spesielle arenabehov for de enkelte kunstområdene.

Barne- og ungdomskultur.
Kulturfondets avsetning skal gå til tiltak for barn og unge i alderen 0 til 25 år. Prosjekter med høy kvalitet der profesjonelle kunstnere er med, prosjekter som tar vare på barn og unges egne stemmer under ledelse av profesjonelle kunstnere eller fagpersoner, prosjekter som bidrar til utvikling av nye arenaer, møteplasser og formidlingsformer for barn- og unge, og prosjekter som bidrar til å fremme et språklig og kulturelt mangfold for barn- og unge og til at norsk språk stimuleres og videreutvikles.

Andre formål.
Ordningen har som formål å fange opp prosjekter av tverrfaglig karakter og prosjekter som av andre grunner faller utenfor de etablerte fagområdene. Aktuelle tiltak er tverrfaglige kunst- og kulturprosjekter av typen festivaler, kulturarrangementer og mønstringer, og/eller prosjekter som synliggjør og formidler nye og uetablerte kunst- og kulturuttrykk. Det kan også være snakk om seminarer, publikasjoner, utstillinger, dokumentarfilm og workshoper med et kunst- eller kulturfaglig innhold som ikke uten videre lar seg plassere på andre fagområder.

Det gis normalt ikke tilskudd til tverrkunstneriske produksjoner innen scenekunst, musikk og visuell kunst fra Andre formål.


Vil du søke på legatet? Kjøp Legathåndboken

Ønsker du å søke på dette legatet eller finne flere legater som passer for deg? Du finner nødvendig informasjon om søknadsfrist, søknadsprosedyre og kontaktinformasjon for dette legatet, samt over 2000 andre legater i Legathåndboken. Kjøp boken her